OBS Standart Yayıncı Ayarları ?


Aslında oldukca kolay ayarları vardır ve verilen varsayılan ayarlar gayet iyidir. Tabi bazı şeyler özelleştirilmeli. Eğer bir de Türkiye'de yayın yapıyorsanız ve internetiniz çok da iyi değilse kesinlikle özelleştirilmeli.
Bu yazımdan sonra OBS ile yapabileceğiniz daha farklı şeyleri anlatmaya çalışacağım. Şuan aklımda olan şeyler, bildiri eklemek, Moobot kullanımı vs.
OBS'de ayarlara üst sekmede bulunan "Ayarlar" sekmesine tıklayarak gidiyoruz.

Genel

Burada dil ayarlarını ve yaptığınız ayarlara profil atayabiliyorsunuz. Sallıyorum bir oyun için yayın yaparken farklı ayarlar kullanıcaksınız farklı bir ayar profili tanımlayabilirsiniz. Bu aslında işinizi baya kolaylaştıran bir özellik ve oldukca yararlı.

Kodlama

Burası oyunda yayın sırasında lag olmasını etkileyen en önemli bölümlerden biri.
CBR kullan: Aktif
CBR doldurmayı etkinleştir: Aktif
Bu iki kutucuğa tıklayarak aktif edin. Daha "En yüksek bithızı" diye bölüm görüceksiniz. İşte bu kısım oldukca önem teşkil ediyor. Yayının kalitesini ve akan veriyi doğrudan etkiliyor. Önerilen bit hızları (araştırmalarımla başka bir siteden aldım)
1080p için önerilen bit hızı: 3000 – 3500
720p için önerilen bit hızı: 1800 – 2500
480p için önerilen bit hızı: 900 – 1200
360p için önerilen bit hızı: 600 – 800
240p için önerilen bit hızı: 500 e kadar
Bu demek değil ki ben bithızını 800 yaparsam 720p yayın yapamam. Sadece akan veri azalıyor ve bu da hareketli alanlarda frame kaybına yol açılıyor. Bunlar en iyi verim alacağınız değerlerdir. Hemen altta ses içinde bir bithızı var. Onu 128 yapmanız yeterlidir. Eğer mükemmel bir ses kalitesi ile yayın yapıcaksanız eğer kendinize göre yükseltebilirsiniz.

Yayın Ayarları

Mod canlı yayın diyorsunuz. Yayın servisi ise nereden yayın yapıyorsanız onu seçiyorsunuz. Bu genelde Twitch'dir. FMS URL en yakın bölgeyi seçiyoruz. Ben EU:Frankfurt,DE öneriyorum.
Hemen altında Yayın anahtarı kısmı var. Buraya da yayıncı servisinizden aldığınız keyi koyuyorsunuz.
Bunun için Twitch "Dashboard" tıklayın. Oradan "Akış anahtarı" sekmesinden keyinizi alabilir , dilerseniz resetleyebilirsiniz.
Otomatik tekrar bağlan özelliğini aktif hale getirmenizi öneririm. İnternetinizin kopması halinde tekrar tekrar bağlanmayı deneyecektir.
Eğer yayınınızı aynı anda bilgisayarınıza da kaydedilmesini istiyorsanız "Otomatik olarak yayını dosyaya kaydet" kutucuğuna tıklayınız. Unutmayın bu FPS düşmesine neden olabilir.

Video

Burası yayınınızın çözünürlüğünü ayarlayabileceğimiz kısımdır. Bu kısım çok önemlidir. Bunu şöyle düşünün 1920x1080 görsel mi daha büyük bir boyuta sahiptir yoksa 1280x720 boyutundaki görsel mi? Altta vereceğiniz FPS ayarı (benim önerim 25) ile şunu demek istiyorsunuz; saniyede 25 kare. Yani eğer çözünürlüğü 1280x720 yaparsanız saniyede 25 tane 1280x720 boyutunda kare akacak. İnternetinizi ne derece etkileyeceğini düşünüyorsunuzdur? Eğer oyunda çok lag alıyorsanız çözünürlük düşürme yoluna gidin. 640x360 kadar yolu var.

Ses

Burada ses ayarlarını yapabilirsiniz. Mikrofonda bas konuş sistemini açmaya kadar, masaüstü ses aygıtına kadar buradan seçiyorsunuz.

0 Response to OBS Standart Yayıncı Ayarları ?

Yorum Gönder