OBS Nedir?
Open Broadcaster Software video kaydı ve canlı yayın yapmak için kullanılan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir programdır. İçerdiği özellikler:
H264 (x264) ve AAC kullanarak encoding.
Intel Quick Sync Video (QSV) ve NVENC için destek.
Limitsiz sahne ve kaynak imkanı.
Twitch, YouTube, DailyMotion, Hitbox ve daha fazlasına gerçek zamanlı canlı yayın yapabilmek.
MP4 veya FLV dosya formatlarıyla çıktı alabilmek.
Yüksek performanslı oyun yayını için ekran kartı tabanlı oyun yakalayabilmek.
DirectShow yakalaması için cihaz desteği (web kameralar, kayıt cihazları, vb.).
Windows 8 yüksek hızlı monitör yakalama desteği.
Bilinear veya lanczos3 yeniden örneklendirme seçenekleri.
OBS Studio Nedir?
OBS Studio (eski adıyla OBS Multiplatform) OBS'in sıfırdan yeniden yazılmış halidir. Çoklu platform desteği, gelişmiş özellikler ve çok daha güçlü API ana hedeflerindendir. Windows, Mac ve Linux için mevcuttur.
OBS Studio, orijinal OBS'de olmayan özellikleri desteklemektedir. Çoklu yayın çıkışı ve sahne önizleme bunlardan bazılarıdır.
Fiyatı Ne Kadar?
OBS tamamen ücretsizdir! Kaynak kodu Github'da mevcuttur.
OBS her zaman ücretsiz olacaktır. Uygulamayı geliştirirken sarf ettiğimiz eforlar için bağış yapabilirsiniz.
Eklentiler
OBS, geliştiricilerin kendi eklentisini yapabilmesini sağlayan bir API'a sahiptir. Bazı popüler eklentiler şunlardır:
Twitch.tv'de Canlı Yayın Yapmak İçin Gerekli Ayarlar
Programı ilk açtığımızda böyle bir ekran karşılıyor bizi.
Sağ alttan ayarlara tıklayıp devam edelim.
Servis kısmından Twitch seçtikten sonra sunucu olarak EU: Prague, CZ ayarlamanızı tavsiye ediyorum. Benim için en kaliteli bağlantıyı o sağlıyor. Sizin için farklı olabilir, kendiniz deneyerek en iyi ayarı bulabilirsiniz. Genellikle Frankfurt, Londra, Paris ve Prag üçlüsü en düşük ping ve stabil bağlantıyı sağlar. Test etmek için buradan istediğiniz sunucuyu seçin.
Örneğin:
Tavsiyeler:
İmkanınız varsa internete Wi-Fi yerine ethernet kablosu kullanarak bağlanın jitter değeriniz düşer, ping dalgalanmaları azalır, daha stabil bağlantınız olur. Ethernet ile bağlanmanız mümkün değilse, kaliteli bir 5GHz AC modem ve 5GHz AC adaptör kullanın.Ethernet için eğer varsa buradan Energy Efficient Ethernet ve Green Interneti kapatın. Wi-Fi için transmit buffers ve receiver buffers seçeneklerini 512 olarak ayarlayın.
Yazılımsal olarak güvenlik duvarı kullanıyorsanız (Windows'un kendi güvenlik duvarı dahil) modem panelinizden güvenlik duvarını kapatabilirsiniz.
DSL kullanıp packet loss, lag vb. sorunlar yaşıyorsanız bina altyapınızdan başlayıp modemden bilgisayara kadar ulaşan kabloları kontrol edin.
Chromecast kullanmıyorsanız modem panelinizden "Fullcone NAT" ve "IGMP Proxy" özelliklerini kapatın. (Her modem için mevcut olmayabilir.)
Ping dalgalanmalarını olabildiğince önlemek için modeme bağlı olan cihazlarınızın otomatik güncellemelerinin kapalı olduğuna emin olun.
En iyi sonuçlar için Google DNS kullanın.
Yayın anahtarı için buradan stream key kısmına gidip show stream key butonuna tıklamanız yeterli. Daha sonra OBS'deki boşluğa yapıştırın. Önemli not: Yayın anahtarınızı kimseyle paylaşmayın! Eğer birinin eline geçerse sizin kanalınızda izinsizce yayın yapabilir.
Çıkış sekmesine geldikten sonra çıkış modunu gelişmiş olarak değiştirin. Ses parçası 1'de kalsın. Kodlayıcı x264 olsun. Anahtarkare aralığını 2 yapın. CBR kullan tikli olsun. Profil main olarak ayarlayın. Bunlar Twitch.tv için optimal ayarlar. Eğer işlemciniz i5 2500K ve üstü ise veryfast olarak bırakabilirsiniz CPU kullanım önayarını. Eğer işlemciniz çok iyi olup (Örneğin i7 6700K) upload hızınız düşükse. O zaman duruma göre faster, fast hatta gerekirse medium olarak bile ayarlayabilirsiniz. Bu ayar özellikle FPS oyunları gibi görüntünün çabucak değiştiği oyunlarda daha çok etkisini gösterir. 2000 ve üstü bit hızı için değiştirmeye pek gerek yok diyebiliriz. Ama tabii ki duruma göre değiştirilebilir, yine kullanıcının en iyi değeri kendisinin bulacağı bir ayar. Bit hızınızı upload hızınıza göre ayarlayacaksınız. Öğrenmek için buradan bulunduğunuz yere en yakın olan sunucuya test yapın.
Örneğin:
2.87Mbps = 2870Kbps. Bit hızı ayarlarken Kbps baz alıyoruz. KB/s ile karıştırmayın. Kendinize uygun değeri yine kendiniz bulmanız gerekiyor. Ama örnek verecek olursak benim durumumda 2000 olarak ayarlayabilirim video bit hızını. Neden 2000 de 2400 değil? Çünkü Twitch.tv'de partner yayıncı değilseniz yayınınız Twitch tarafından işlenmiyor ve izleyiciler tek seçeneğe maruz bırakılıyor (source, yani saf olarak sizin seçtiğiniz ayarlar) olarak izleyebiliyor. Ülkemizde internetin durumu malum, AKN yüzünden. O yüzden eğer uploadınız elveriyorsa bile partner değilseniz 2000 olarak ayarlayın video bit hızını. Diyelim ki partnersiniz, uploadınız 5Mbit veya daha üstü. Twitch.tv'nin yayıncı başına bant genişliği video için 3500 Kbps bit hızı + 1280x720 çözünürlük, 160 Kbps AAC 48Hz ses için. Ses kalitesini daha fazla yapamaz mısınız? Yaparsınız, ama Twitch'in desteklediği maksimum bit hızı 160. Yani siz 256 AAC olarak yayınlasanız bile Twitch onu 160'a dönüştürecektir.
Günümüzde bütün ses kartları 48Hz destekliyor ve varsayılan olarak o ayarda geliyor. Yine de kontrol edip, OBS Studio'da da 48Hz olarak ayarlayın.
1920x1080 monitörünüz varsa ölçekli çözünürlüğü 1280x720 olarak ayarlayın. Eğer direkt olarak monitörünüzün şuanki çözünürlüğünde yayın yapmak istiyorsanız (1280x720 üstü tavsiye edilmez) Filtre seçeneğini Bilinear olarak bırakın. Eğer 1920x1080 kullanıp 1280x720 çözünürlüğünde yayın yapacaksanız daha iyi görsel kalite için Lanczos seçin. Not: Bazı durumlarda blur yaptığı söyleniyor Lanczos filtrenin, eğer böyle bir şeyle karşılaşırsanız Bilinear olarak ayarlayın. Not 2: Filtre ayarları ekran kartını kullanır ve performansınızı neredeyse hiç etkilemez (en fazla 3-5 FPS). FPS olarak oyuna ve duruma göre yine en iyi ayarı kendiniz bulacaksınız. FPS için minimum 45 kullanın, 60 gereksiz blur yapabilir ve performans kaybına neden olabilir çoğu durumda.
Yorumlayıcı Direct3D 11 olarak kalsın eğer Windows kullanıyorsanız. Linux veya OS X'de zaten mecburen OpenGL kullanıyorsunuz. Aralarında kalite olarak hiçbir fark yok. Renk biçimi NV12 olarak kalsın, değiştirmeyin. YUV renk alanını daha doğru renkler için 709 olarak ayarlayın. YUV renk aralığı kısmi olarak kalsın. Eğer yayınınızda gecikme istiyorsanız stream delay ayarlayabilirsiniz.
Ayarları yaptıktan sonra programı kapatıp tekrar açın. Oynayacağınız oyunu, veya kaydedeceğiniz görüntüyü kaynaklar kısmından ayarlayıp deneme yayınına başlayabilirsiniz.
0 Response to OBS Nedir ? Canlı Yayın Nasıl Yapılır Kısa Bir Giriş !
Yorum Gönder